حفاظت از دندان های شما به وسیله ی لثه ها انجام می شود و لثه بافتی است که دندان ها را در کنار استخوان هایشان نگه می دارد.اگر لثه ناسالم باعث اسیب رساندن به دندان ها ی سالم می شود، ممکن است که دندان خود را از دست بدهید
نشانه یبماری لثه چیست
بیماری عفونت لثه در جایی از دهان ایجاد می شود که به بهداشت ان رسیدگی نشده است و از جمله نشانه های ان التهاب یا تورم لثه از مهم ترین نشانه های عفونت لثه است
دیگر نشانه ان شل بودن دندان ، بوی ثابت بد دهان ، زخم های دهان، خونریزی در حال مسواک زدن و یا هنگام استفاده از نخ دندان ، قرمزی لثه و عقب کشیدن خط لثه می شوند .
کیست لثه:
به بافت پوششی ادونتوژنیک که از بقیه سلولهای لامینای دندانی تشکیل می شوند، کیست لثه بزرگسالان می گویند.
این کیست در فک پایین و در نزدیکی دندان نیش و دندان پرمولر شایع است . احتمال ابتلا به این بیماری لثه در بزرگسالان و میانسال بیشتر است و به صورت تورم لثه چسبنده و یا یک برامدگی بین دندانی به نظر می رسد.
کیست از لامینای دندان و با تحریک بافت پوشش که که می تواند منجر به توسعه کیست شود منشا می گیرد.
پریودنتیت:
هنگامی که التهاب لثه درمان نشود به سمت پریودنتیت پیشرفت می کند . این پیشرفت موجب می شود که لثه ها از دندان دور شوند و یک فضای آلوده در اطراف دندان ایجاد شود. عفونت و التهاب لثه به مناطق عمیق تر که بافت دندان را پشتیبانی می کند ، سرایت می کند و لثه ها از دندان فاصله می گیرند و به باکتری ها فضای بیشتری می دهند.به این مرحله از بیماری لثه که در حالت پیشرفته قرار می گیرد ، پریودنتیت می گویند.
سیستم بدن درمقابل باکتری ها که پلاک ها را گسترش می دهند و رشد آن ها زیر خط لثه است ، مقاومت می کند.
سموم باکتریایی و آنزیم هایی که برای مبارزه با عفونت لثه ایجاد می شوند ، شروع به شکستن استخوان و بافت همبند اطراف دندان ها می کند و اگر درمان نشود استخوان ها ، لثه و بافت همبندهایی که دندان ها را حمایت می کنند ؛ از بین می روند و در نهایت ممکن است دندان ها شل شده یا برداشته شوند.
التهاب لثه
در دهان ما ، تعداد زیادی باکتری وجود دارد . این باکتری ها همراه مخاط و ذرات دیگر ، پلاک های بی رنگ چسبنده بر روی دندان ایجاد می کنند . مسواک زدن و نخ دندان میتواند به حذف این پلاک ها کمک کند . پلاک هایی که حذف نمی شوند سخت تر میشوند و تشکیل رسوب می دهند که مسواک زدن آن را تمیز نمی کند و ممکن است منجر به بیماری های لثه شود.
فقط در تمیز کردن حرفه ای توسط دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان می توان رسوبات را حذف کرد.
پلاک ها و رسوباتی که به مدت طولانی بر روی دندان ها می مانند ، خطرناک تر می شوند و باعث ایجاد بیماری لثه میشوند.
در التهاب لثه ، لثه متورم و قرمز می شود و به راحتی خونریزی می کند . در این مرحله معمولا ناراحتی کم است و هیچ دردی احساس نمی شود.
التهاب لثه اغلب به علت عدم رعایت بهداشت کافی دندان ها ایجاد می شود.
التهاب لثه یک فرم خفیف از بیماری پریودنتال لثه است که معمولا با مسواک زدن روزانه و نخ دندان ، تمیز کردن به طور منظم توسط دندانپزشک یا متخصص بهداشت دندان حذف می شود.
عوامل دیگری که ممکن است در ابتلا به التهاب لثه نقش داشته باشند شامل سیگار کشیدن ، دیابت ، استرس ، تغذیه نامناسب ، بلوغ ، نوسانات هورمونی ، بالا رفتن سن ، زمینه ژنتیکی ، بیماری های سیستمیک و شرایط ، بارداری، سوء مصرف مواد و … می باشد.
این شکل از بیماری شامل از دست دادن استخوان و بافتی که دندان را در محل خود نگه می دارد نمی شود.
به بیماری های لثه ، بیماری های پریودنتال گفته می شود و توسط باکتری هایی که پلاک دندانی بین لثه و دندان ایجاد میکند ، ایجاد می شوند.
ممکن است زمانی که باکتری ها شروع به رشد می کنند ، در اطراف دندان لثه ، التهاب صورت بگیرد.
در صورت عدم درمان التهاب لثه می تواند لثه و حمایت ساختارهای اطراف دندان را از بین ببرد و منجر به ازدست رفتن لثه و یا حتی منجر به از دست دادن دندان شود.
درمان بیماری های لثه:
هدف اصلی روش های درمان بیماری های لثه ، کنترل عفونت لثه می باشد . هر نوع درمان ، مستلزم مراقبت روزانه خوب در خانه است.
1) تمیز کردن عمیق دندان:
دندانپزشک ، پریودنتیست یا متخصص بهداشت دندان پلاک ها ، برای درمان بیماری لثه ، از طریق یک روش تمیز کردن عمیق به نام لایه برداری و برنامه ریشه ، پلاک ها را حذف و التهاب لثه را درمان می کنند .
به تراشیدن رسوبات از بالا و زیر خط لثه ، لایه برداری می گویند و برنامه ریشه نقاط خشن روی ریشه دندان را که میکروب ها روی ان جمع شده اند را برمی دارد .
2) داروها:
داروهایی ممکن است همراه با لایه برداری و برنامه ریشه استفاده شوند اما آن ها نمی توانند جایگزین عمل جراحی باشند .
برخی از دارو هایی که مورد استفاده قرار می گیرند
نسخه ضد میکروبی دهانشویه ( دهان شویه های حاوی نسخه ضد میکروبی به نام کلرهگزیدین است و برای کنترل باکتری ها در درمان التهاب لثه و پس از جراحی لثه به کار می رود . این دارو باید به صورت دهان شویه منظم استفاده شود ).
تکه ضد عفونی کننده ( یک تکه کوچک از ژلاتین پر از کلرهگزیدین است و برای کنترل باکتری ها و کاهش حجم پاکت پریودنتال پس از طرح و برنامه ریشه استفاده می شود ).
ژل آنتی بیوتیک (ژلی است که حاوی داکسی سایکلین آنتی بیوتیک است و برای کنترل باکتری ها و کاهش حجم پاکت پریودنتال استفاده می شود . پس ازلایه برداری و برنامه ریشه استفاده می شود ).
میکرو گلوله های آنتی بیوتیک ها ( ذرات گرد و کوچک که شامل آنتی بیوتیک مینوسیکلین هستند و برای کنترل باکتری ها و کاهش حجم پاکت پریودنتال به کار می رود )
آنزیم مهار کننده ( به صورت دوز پایین داکسی سایکلین مصرف می شود و برای کنترل واکنش آنزیم های بدن که تحت کنترل نیستند ، استفاده می شود . به صورت قرص مصرف می شوند . پس ازلایه برداری و برنامه ریشه استفاده می شود ).
جراحی فلپ:
اگر التهاب لثه و مقداری از رسوبات باقی مانده باشد و با درمان تمیز کردن عمیق، بیماری درمان نشده باشد نیاز به جراحی فلپ است.
برای درمان پریودنتیت ممکن است نیاز به جراحی فلپ باشد تا رسوبات در محفظه های عمیق برداشته شوند و این کار برای بیمار توسط دندانپزشک ، متخصص بهداشت برای تمیز نگه داشتن منطقه انجام می شود.
این عمل جراحی رایج شامل بلند کردن پشت لثه ها و از بین بردن رسوب و عفونت لثه است و سپس دوباره لثه ها در محل بخیه زده می شوند به طوری که در جای مناسب خود به بافت دندان ها متصل می شوند.
پیوند استخوان و بافت:
ممکن است در درمان پریودنتیت والتهاب لثه به عنوان یکی از بیماری های لثه ، علاوه برجراحی نیاز به پیوند بافت و استخوان باشد.
بافت پیوندی راهی برای جایگزین کردن بافت های از دست رفته ایست که توسط پریودنتیت از بین رفته اند.
روشی که در پیوند استخوان از آن استفاده می شود به نام بازسازی بافت هدایت شده است و در آن یک قطعه کوچک از مش که مانند پارچه است ، بین استخوان و بافت لثه وارد می شود . این بافت ، استخوان و بافت را درکنار هم قرار می دهد تا مجددا استخوان و بافت همبند رشد کنند .
نتایج درمان به شدت بیماری لثه ، توانایی برای حفظ بهداشت دهان و دندان در خانه و سیگار کشیدن بستگی دارد.
پیشگیری از بیماری های لثه
دو بار در روز با یک خمیر دندان حاوی فلوراید هر بار به مدت 4 دقیقه مسواک بزنید.
هر روز از نخ دندان استفاده کنید.
به طور روتین برای چکاپ و جرم گیری به یکی شعب دندانپزشکی مراجعه کنید.
از رژیم غذایی درست و متوازنی پیروی کنید.
از دخانیات دوری کنید.